At gå til præst

"At gå til præst” er et udtryk, mange bruger om at gå til konfirmationsforberedelse. Det er frivilligt at blive konfirmeret, men hvis du vælger det, skal du først gå til præst.

Her lærer du om kristendom, og taler med præsten og dine kammerater om livets store spørgsmål. Du kan godt gå til præst, selvom du ikke vil konfirmeres.

Hvad skal man tro?
Kan Gud have skabt verden? Lavede Jesus virkelig vand til vin og var hans mor jomfru? Hvem er Gud? Hvis Gud er god, hvorfor sker der så så meget ondt? Hører Gud mine bønner? Hvad nu hvis jeg nogle gange tvivler? Hvis du kan genkende nogle af disse spørgsmål, er det et godt udgangspunkt for at ”gå til præst”. Undervisningen giver ikke mange færdige svar. Den handler mere om at være sammen om vores spørgsmål til livet, hinanden og til Gud.

Få noget, du kan bruge i dit liv
Jesus mødte mennesker, når de var mest ensomme og havde mistet modet. Han gav dem troen igen og fortalte, at der altid er håb. Han talte også med mennesker, som var i tvivl om, hvad de skulle vælge. Han mødte mennesker, som var bange og mennesker, som sørgede over en, der var syg eller død. Den slags situationer kommer alle mennesker i. Det er måske ikke lige nu. Men når du selv står der en dag, er det godt at kende historierne i din kristne tro. Du kan også lære at bede og at synge salmer. Du prøver at gå til nadver og at blive velsignet. Det at gå til præst handler om at få noget, du kan bruge i dit liv.

Forstå din kultur og kend dine rødder
I konfirmationsundervisningen hører du om kristendommens fortællinger, historie og traditioner. Det kan gøre dig klogere på din egen tid og din egen kultur. Mange af bibelens historier bliver brugt i bøger, billeder, film og musik. Der er f.eks. mange musikvideoer, man først rigtigt forstår, når man kender kristendommens historier og billeder. Når du kender historier, Jesus har fortalt, forstår du måske også bedre vores samfund. F.eks. hvorfor vi har indrettet os sådan, at vi hjælper syge og fattige.

På vej mod ungdom
Når du går til præst, skal du bare have dig selv, dine spørgsmål og din nysgerrighed på livet med. Du begynder at danne dine egne meninger om, hvad du vil, og hvad der er vigtigt. At gå til præst er en mulighed for at gå ind i et slags væksthus, hvor du får fortællinger, billeder, ord og tanker, som du kan tage med dig i livet.

Præsten – en at snakke med
En præst har tavshedspligt og taler fortroligt med mange mennesker. Hvad du fortæller din præst, kommer ikke videre. Heller ikke til dine forældre eller lærere. Så er der noget, du gerne vil tale med et andet menneske om, kan du bruge præsten. Præsten er der for at møde dig og tale med dig om det, som er vigtigt for dig.

 

Forfatter: Hanne Marie Houkjær
Kilde: folkerkirken.dk